perjantai 10. tammikuuta 2014

Hannu Rinne: Perinnemestarin remonttikirja

Hannu Rinne:
Perinnemestarin remonttikirja.
Hyvin korjattu on parempi kuin uusi.
WSOY, 2010
 


On kyllä hieman noloa, että tämä kirja oli meille uusi tuttavuus, vaikka se on julkaistu jo 2010, ja sitä ennen oli TV:ssä aiheesta kokonainen sarjakin. Koska ensin tutustuimme viime vuonna julkaistuun Rintamamiestalo-teokseen, etenemme ikään kuin takaperin. Vertaan siis pakostakin tätä laajempaa rakennuskautta käsittelevää kirjaa pelkästään 1940-50 -lukujen taloihin keskittyvään Rintamamiestalo-kirjaan.

Perinnemestari-sarjalle on ominaista rakentamiskauden historian esittely, tyylikäs ja runsas kuvitus ja tunnelmoivat asukaskeissit. Kirjat ovat helppolukuisia ja kauniita, suorastaan houkuttelevia. Anti ei kuitenkaan jää ulkomuotoon, vaan eniten tarjoavat tietoiskut, joita Remonttikirjassa kutsutaan Korjaajan ohjeiksi.

Tässä kirjassa noudatetaan samantyyppistä talon rakenteita seurailevaa temaattista jäsentelyä kuin Rintamiestalo-kirjassa. Ote on kuitenkin hieman summittaisempi, minkä voi päätellä jo pääluvuista: 1) Suomalainen puutalo, 2) Perustukset ja runko, 3) Vesikatto, 4) Ovet ja ikkunat, 5) Talotekniikkaa vanhassa hengessä ja 6) Sisustus. Kun sivuja on reilu parisataa, on selvää, ettei mihinkään aiheeseen päästä kovin syvälle: onhan jo pelkästään ikkunoista olemassa omia kirjojaan! Kirja ei siis pyri olemaan kaikenkattava rakentamisen käsikirja, etenkään sellaiselle, jolla ei ole aiempaa kokemusta. Edes pelkästään Panu Kailan Talotohtorin varassa ei voi maallikko kunnollista remonttia tehdä, eihän konkreettisilla, kädentaitoja vaativilla aloilla kaikkea voi mitenkään oppia pelkästään kirjoista. Kuitenkin nähdäkseni esim. Korjaajan ohjeissa Ikkunan kunnostaminen (s. 125-128) käsitellään aihetta sen verran laveasti, että noilla neuvoilla pääsee alkuun, ja maalaisjärjellä ja kyselemällä viisaammilta voi selvittää hoitaa loput. Kirjan lopussa on epilogina Talon huolto -niminen luku, jossa tiivistetään tärkeimmät vuodenaikojen vaihdoksiin liittyvät huoltotoimet. Jo noita ohjeita noudattamalla välttää suurimmat karikot.

Hannu Rinteen tekstin lisäksi kirjaan on tuottanut tekstiä rakennuskonservaattori ja maalarimestari Wilma Palomäki. Hänen kynänjälkeään ovat Mestarin kommentti -luvut, jollainen on jokaisen pääluvun perässä. Nämä osuudet ovat kokoavia, pohtivia ja perustelevia, niissä ei niinkään mennä yksityiskohtiin kuin avataan vanhan talon korjaamista kokonaisvaltaisena prosessina. Lukujen nimet ovat kuvaavia: Ole realisti, kun hankit vanhan talon tai Sinä päätät kulttuuriarvoista tai kantaaottava  Tyylitaju kehittyy katsomalla. Rinteen tekstin kanssa linjassa olevat Mestarin kommentit tuovat teokseen mukavasti vuoropuhelua ja sitä kautta lisäävät lukunautintoa. Tykkäsin kovasti Palomäen kokemusta ja perspektiiviä huokuvasta kirjoitustyylistä.

Perinnemestari-kirjoja voi lukea monella tavalla: apuna remontin suunnittelussa, nojatuolimatkana rakennushistoriaan, esimerkkinä monialaisesta julkaisuprojektista tai jopa kulttuuri-, talous- ja ympäristöpoliittisena pamflettina. Jälkimmäinen tulee ilmi kirjan nimestä: "Hyvin korjattu on parempi kuin uusi". Jos se ei ole kannanotto niin mikä sitten?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti