keskiviikko 17. syyskuuta 2014

Miksei meillä ole jyrsijöitä nurkissa?

Missä ovat kaikki myyrät, hiiret ja rotat? Eikö niiden pitäisi tunkea sisään pienistäkin koloista sinne, missä on lämmintä, kuivaa, pesätarpeita ja ruokaa?

Vuosi sitten siivosimme talon perinpohjaisesti, eikä missään, edes kellarissa, tullut vastaan tuholaisten jätöksiä. Varastoimme kellariin soseita ja hunajaa, mutta nekin saivat olla rauhassa. Naapurit vahvistivat asian: heilläkään ei ole parinkymmenen vuoden aikana koskaan ollut riesaa jyrsijöistä.

Oravia, noita sympaattisia pitkähäntäisiä rottia sen sijaan on riittämiin. Alkukesästä Lassin huoneen yläpuolella kävi niin hirveä räminä, että piti käydä tarkistamassa yläpohja, etteivät ne pesi siellä. Ilmeisesti niinkin kevyistä eläimistä (poikaset) lähtee mahdoton töminä, kun ne kisaavat räystäskourussa ja katolla.

En lainkaan kaipaa myyriä ja muita, ja on kiva ettei tarvitse ajatella niiden häätämistä. Mutta ihmettelen, mikseivät ne asu rintamamiestalojen kellareissa ja ullakoilla. Kyllä minä asuisin, jos olisin tuhojyrsijä.

2 kommenttia:

 1. Jännä, että kirjoiti jyrsijöistä juuri tänään, kun itse jouduin asettamaan meille syksyn ekan hiirenloukun: sen verran ruokakomeron seinän takana rapistiin.
  Etteikö alueellanne elelisi lainkaan hiiriä? Eihän se voi olla tottakaan. Puutarhat ovat reheviä ja heinäpeltokin ihan vieressä.
  -JohQ

  VastaaPoista
 2. Kyllähän täällä on pakko asua hiiriä ja myyriä, mutta kai niillä on tarpeeksi lihavat oltavat ulkona, niin niiden ei tarvitse tulla sisään? Viime talvena yritin seurata pieniä tassunjälkiä pihalla, mutta lumitilanne oli niin surkea, ettei tullut kovin informatiivisia havaintoja.

  Vanhassa paikassa kellarissa oli jätöksiä, ja pihalla risteili talvisin vaikka kuinka paljon jälkiä, ja joskus näinkin peltomyyriä. Mikä ero sillä alueella sitten on tähän, missä nyt asumme? Ei avokomposteja tontinnurkassa? Modernimmat kellarit? En ymmärrä.

  VastaaPoista