sunnuntai 11. syyskuuta 2016

Maalattuun lattialautaan liimattu muovimatto

Yläkerran makuuhuoneen remontti osa 1b


Mitä tapahtuu, kun öljymaalilla maalattuun lautalattiaan liimataan muovimatto, ja jätetään hautumaan pariksikymmeneksi vuodeksi?

Ensinnäkään liima ei kuivu. Toiseksi liima liuottaa öljymaalia niin, että pigmentti vähitellen imeytyy muovimattoon. Seurauksena sekä lauta että matto ovat pilalla, ja muovin kiskominen irti on työlästä nyhräystä.


Liima änkeää itsensä myös lautojen väliin, mikä vaikeuttaa purkutyötä entisestään. Nopeimmaksi irrotusmenetelmäksi osoittautui kaarevien palojen leikkaaminen mattoveitsellä ja vanhanaikainen kiskominen hartiavoimin:

Paikoitellen maton irrottaminen rikkoi myös puun, ei ainoastaan maalin pinnan. Kapea, vinkkura lattialauta ei onneksi ollut museaalinen aarre, joten hyvillä mielin laitamme uuden tilalle.

2 kommenttia:

  1. Onneksi ei ollut kovin tärkeä ilmeisesti tuo lattialauta tuolla alla. Paljon jätettä varmasti tuli tästä. Oliko teillä pihalla vaihtolava tätä varten? Meillä nimittäin remontti on alkamassa, ja olemme semmoisen hankkimista miettineet. https://www.okpalvelut.fi/vaihtolavat

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuli jätettä mutta ei ihan vaihtolavallista asti, joten jotenkin yritettiin taiteilla ja viedä useammassa erässä isolla peräkärryllä. Jos tulee enemmän, niin vaihtolava ehdottomasti säästää aikaa ja turhia liikkeitä.

      Poista