sunnuntai 2. helmikuuta 2014

Hengittää, ei hengitä, hengittää, ei hengitä...

Painovoimaisesti ilmastoidun talon pitäisi hengittää joka puolelta. Meillä ei taatusti hengitä. Lisäeristyksessä on käytetty SPU-levyä, ja kaikki lattiat ja useimmat seinä- ja kattopinnat ovat laminaattia tai muovia (paitsi mäntypaneelit).

Älä korjaa ehjää ja toimivaa. Nuo SPU- ja laminaattityöt ovat vielä ihan kunnossa. Mitä nyt SPU-levyjen välejä ei ole tiivistetty, mikä on hengittävyyden kannalta hyvä asia. Laminaatit ovat sieltä täältä vähän käpristyneet ja naarmuuntuneet, mutta niistä päätimme jo kauan sitten, että antaa olla ainakin T:n leikki-iän. Meillä ei haise, eikä ole tunkkaista. Tietääkseni. Oman talon hajuun on tietysti niin tottunut, ettei huomaa vaikka täällä olisikin lievä tunkkainen perushaju. Muutama tarkkanenäinen ulkopuolinen henkilö on kyllä väittänyt, että perustuoksu on neutraalin raikas. Ainakin toistaiseksi.

Jos hengittämättömät materiaalit häiritsevät, on vika korvien välissä, eikö?

Remonttijärjestys on kutakuinkin seuraava, tämän vuoden osalta siis:
  • isot: salaojat; kellarin remontoiminen työhuonekuntoon (öhhh...)
  • pienet: savupiippu ja kaikenlaista sellaista silppua, jota en jaksa edes mainita
Lattiat, sisäseinät ja -katot saavat siis odottaa. Haaveilen kuitenkin siitä, että tuon laminaatti- ja muovikerroksen alta saisi esiin alkuperäisen laudan, ja miltä se näyttäisi hiottuna ja maalattuna tai petsattuna. Seinien hengittävyydestä taas on turha puhua niin kauan, kuin sitä SPU:ta on siellä välissä. Pitäisikö se sitten samassa rysyssä vaihtaa vaikka puukuitulevyyn? Oli miten oli, asia ei todellakaan ole ajankohtainen. Kun siihen sitten noin viiden (tai kymmenen) vuoden päästä ryhdytään, on laminaatti ikääntynytkin siinä välissä sen verran, että luultavasti se jo sen takia pitää vaihtaa, ja ehkä lisäeristyksen toimivuudestakin on enemmän tietoa.

Parhaassa tapauksessa emme edes ryhdy remontteihin, vaan elämme toisenkin vuoden näillä samoilla, ja sitten ehkä kolmannen... Onhan sitä ennenkin röttelöissä asuttu ja hyvin on voitu!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti