maanantai 3. helmikuuta 2014

Risuista polttoainetta?

Ei tästä kyllä mitään selvää saa, mutta uskokaa pois,
kyllä siinä on ihan riittävästi piikkistä tavaraa.
Pihassamme on jo nyt vallan hirveästi risuja, ja keväällä ja kesällä tulee moninkertainen määrä, kun vuosia rehottanut aita siistitään ja ruusupensaat minimoidaan (tai ehkä eliminoidaan). Olen saksinut tylysti tyvestä poikki pahiten tiellä olevia puskia, parhaimmillaan 3-4 metrisiä ruusunoksia. Toivon, että on hyvä syy siihen, miksi ruusupensaita ei neuvota leikkaamaan talvella, esimerkiksi vaikka se, että pakkasella leikkaaminen näivettää juurakon kuoliaaksi.

Ärsyttää ajatus, että nuo piikkiset risut pitäisi pakata peräkärryyn ja raijata kaatopaikalle, vaikka syksyisin niin saa tehdä ilmaiseksi. Kun orapihlaja-aita leikataan, siinä ei riitä pari kärrylastia, vaikka kärry onkin iso.

Kun risut ovat kuivana hurjan hyvin palavaa tavaraa, tulee mieleen, saisiko niitä jotenkin hyödynnetyksi. Nehän voisi periaatteessa hakettaa ja jotenkin muotoilla briketeiksi. Niitä kun polttaisi muutama purkki kerrallaan hiilloksella, niin taatusti palaisivat hilpeästi. Miksi kukaan ei tee näin? No tekeehän: katso vaikka!

Miten tuo brikettien muotoilu sitten käytännössä onnistuisi? Ensiksi tulee mieleen vanha kunnon maitopurkki ja pieni lasten hiekkalapio. Normaaleille ja tehokkaille ihmisille sellainen olisi turhauttavaa nyhertelyä, mutta uskoisin T:n innostuvan noin selvärajaisesta hommasta, varsinkin jos purkkien sulkemiseen kehittelee jonkin hauskan menetelmän. Nopeammin homma ehkä hoituisi, jos haketta kääräisisi sanomalehtiarkkiin ja survoisi sen maito- tai kaurahiutalepurkkiin. Purkkeja ei tarvittaisi, jos ne vain käärisi jonkinlaisiksi paketeiksi sanomalehteen, mutta veikkaan sotkun olevan melkoinen useammin kuin harvemmin.

Meillä ei ole oksasilppuria tai haketinta, mutta ainakin on haketettavaa, joten puolet tarvikkeista on jo koossa. Olemme syksystä asti puolihuolimattomasti silmäilleet haketintarjouksia (ei ole ollut) ja vertailuja. Kannattaisi ostaa kerralla suht kunnollinen eikä sellaista kosmeettista pikkusilppuria, mutta ei tietenkään niin kunnollista, että se maksaa hirveän monta sataa. L:n isällä on mökillään mahtava haketin, jolla silppusin onnessani kaiken liikenevän risun koko tontilta. Se murskasi nelisenttisetkin oksat kevyesti mutta oli silti kevyt ja vei vähän tilaa. Samanlainen tai yhtä hyvä pitäisi olla. Naapurit eivät varmasti ilahdu jatkuvasta vinguttamisesta, mutta hei, sehän on työn ääntä, ja ainakaan meidän tontilta ei kantaudu kesällä ruohonleikkurin mylvintää.

6 kommenttia:

  1. Me ostimme silppurin kimppaan kaverin kanssa. Ei sitä niin monta kertaa vuodessa tarvita, kimpassa voisi olla vaikka kymmenen taloutta. Suosittelen! Kimpassa on varaa ostaa hyvä.

    VastaaPoista
  2. Hyvä idea, mutta ei ole silppurintarpeisia kavereita. :( Mutta pitääpä kysellä naapureilta. Voisihan noita vuokratakin, niin ei tarvitsisi ostaa ja omistaa laitetta, jollainen monilla lojuu vähällä käytöllä.

    VastaaPoista
  3. Katselkaa murskaavaa haketinta, naapurilla on sellainen ja kateltiin ehkä 50m päästä sen käyttöä, ääni ei juuri kuulunut kaupungin taustamelun yli.

    VastaaPoista
  4. Voisitteko saman tien kysyä naapurilta, minkä merkkinen ja mallinen se vekotin on? :D Polttamisen kannalta murskaus ei ole niin olennaista, mutta jos tekee muuta haketta (katteeksi, huussiin, kompostiin), niin sitten siinä lienee kovasti eroa.

    VastaaPoista
  5. Kiinnostava ajatus tuo risujen jalostaminen kelvolliseksi polttoaineeksi... varsinkin kun meillä ei ole tuota kuljetuskalustoa, kaikki ohut risu on jäänyt pihan perälle isoksi kasaksi, josta aina välillä jaksaa pienen osan silppuroida vadelman juurelle tms.

    Orapihlaja-aidan vuosittaisleikkauksesta muuten pääsee paljon vähemmän piikikkäällä roskalla, jos leikkaa aitansa jo alkukesällä kun uusien versojen piikit eivät vielä ole kovettuneet. Silloin voi leikkuujätteen kipata suoraan puutarhakompostiin, maatuu siellä siinä missä muukin puutarhajäte. Toki jos ei tyydy vain siistimään aitaa tulee väistämättä jonkun verran vanhempaa piikikästä tavaraakin, mutta kuitenkin vähemmän kuin syksyllä leikatessa. Bonuksena aita näyttää koko kesän ajan paremmalta kuin useimmilla naapureilla (jos moisesta sattuu välittämään), kun heinäkuulla aidan päällä ei liehu epämääräinen puolimetrinen piikkisuora kasvusto. Kyllähän orapihlaja kasvaa vielä loppukesälläkin, mutta vähemmän kuin keväällä, joten ei sitä välttämättä tarvitse siistiä enää toista kertaa vuoden aikana jos ei puskan sisuksiin jää leikkaamattomia uusia versoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos leikkuuvinkistä! :) Tuo kuulostaa tosi järkevältä, varsinkin jos orapihlaja ei tosiaan innostu hullun lailla kompensoimaan leikkaamisen aiheuttamaa shokkia.

      Risut on kyllä loppumaton luonnonvara, eikä varmasti kenelläkään ole suurempi katteentarve kuin mitä tontti tuottaa uutta oksaa... ;D

      Poista