keskiviikko 6. marraskuuta 2013

Pieniä ja keskipieniä yllätyksiä

Tiedossa ennen muuttoa:
  • Lumi irrottanut lapetikkaat ja pultit repineet kattopeltiin pari reikää, joista vesi valuu (toivottavasti asiallisesti asennetun) välikatteen päälle ja täten pois. Asian huomasi isäni, joka Vinolan pihalla vieraillessamme lähes ensi töikseen kiipesi katolle (irrallisia tikkaita pitkin). Asiasta huomautti myös naapuri, jonka pihalta vaurio näkyy erittäin selvästi. Nuohooja ei mene katolle, jos tikkaat eivät ole kunnolla kiinni.
       Toimenpiteet: Vanhojen tikkaiden poisto, uusien hankinta ja asennus. Reikien paikkaus. Kustannukset: tikas ja asennussarja 170 €.

Nämä paljastuivat Vinolassa ensimmäisten viikkojen aikana:
  • Ymmärsimme välittäjän puheista, että nuohooja oli käynyt Vinolassa. Tulkinta oli toiveikas ja naiivi eikä perustunut tarkkaan tiedusteluun, sillä kävi ilmi, että nuohooja oli hyvinkin käynyt -- vuonna 2009! Kauhistuimme, sillä olimme iloisesti lämmittäneet kakluuneja ja kiuastakin pari kertaa. Käytössä olevat tulipesät tulee lain mukaan nuohota vuosittain. Onneksi nuohooja tuli pian, ja nyt voimme lämmittää hyvillä mielin. Samalla selvisi, että savupiipun suu on murentunut, ja tiiliä puuttuu siinä määrin, että se saattaa haitata vetoa.
       Toimenpiteet: Kutsuttava muurari korjaamaan savupiippu. Samalla kannattaa hankkia hatut piipun päälle. Kustannukset: arvio 600 - 800 €?
  • Asuntoesitteessä ja muissa tiedoissa mainittiin pesukoneliitäntä saunan pesuhuoneessa. Siellä sellainen olikin. Se, mikä puuttui, oli poistoliitäntä. Lähin viemäri oli 1,5 m päässä (keskellä saunan ja pesuhuoneen välistä oviaukkoa) siten, että välissä on yksi ovi (tai vaihtoehtoisesti saunan seinä).
       Toimenpiteet: Siirrettiin pesukoneliitäntä alakerran vessaan suihkun tilalle. Samalla jouduin sanomaan hyvästit toiveelle, että pystyisin vihdoin pesämään naamani lavuaarin päällä lyömättä päätäni mihinkään...
  • Asuntoa ostaessamme mainittiin, että siinä on kolme suihkutilaa, joista kaksi on vessassa ja yksi on saunan suihkuhuone. Vaikkei meillä olekaan tarvetta niille kaikille, niin ostaja olettaisi, että kaikki suihkutilat olisivat käyttökelpoisia eivätkä nimellisiä. Alakerran suihkusekoittimen asennuksesta puuttui tiivistys kokonaan (hamppu + kitti / putkiteippi), mistä syystä siitä ilmeisesti oli kytketty vedet pois kokonaan. L:n asiaa tutkiessa vettä pursusi liitinten välistä. Lattiakaato olisi ohjannut vedet eteisen lattialle, sillä viemäri on vessan korkeimmalla kohdalla -- siitäkin huolimatta että talo on kallellaan lattiakaivon suuntaan. Suihkutiloissa oli myös esitteen mukaan lattialämmitys, todellisuudessa vain yhdessä oli.
       Toimenpiteet: Suihkusekoittimen poistaminen, lämminvesirasian tulppaus, kylmävesirasiaan pesukoneliitäntä. Tilalle pesukone, kuten edellä todettiin. Kellarin pesukonekulmarasian tulppaus. Kustannukset: 2 kpl messinkihattuja à 3,05 €, yhteensä 6,10 €.
  • Asuntoesitteessä markkinoitiin uusittuja putkistoja. Osa putkista onkin komposiittia, osa perinteistä kuparia, ja viemäri on vaihdettu valurautaisesta muoviseen. Uutta ovat siis putket, kooltaan varsin kirjavat, mutta ammattitaitoa ei ole asentajalta ilmeisesti edellytetty rahtustakaan. Putket on vedetty mielivaltaisia reittejä pitkin, eikä läpivientejä ole tehty asianmukaisesti. Putkia ei myöskään ole eristetty edes välttävästi kylmässä kellaritilassa, mutta yritetty on -- tästä todisteena muutama silputtu eriste saavissa ja jokunen putkienkin ympärillä.  Seurauksena kuuma vesi on entistä viipyvämpää sorttia, mutta tämä ongelma oli jo hiipinyt tietoisuuteen esittelytilaisuudessa.
       Toimenpiteet:
    Putkistojen eristäminen. Kustannukset: arvio 200 - 300 €?
Teknisenä apuna tämän blogitekstin kirjoittamisessa oli L.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti